Bloedonderzoek

Het is mogelijk, als blijkt dat tijdens het consult bloedonderzoek zal bijdrage tot het stellen van een mogelijke diagnose, dit door ons gedaan kan worden Dit kan erg prettig zijn, omdat sommige diagnoses zo spoedig mogelijk gesteld kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan suikerziekte en nieraandoeningen. Mocht er  nog aanvullend onderzoek nodig zijn dan sturen we het bloed op naar laboratoria waar we nauw mee samenwerken.

Bloedonderzoek kan ook nuttig zijn voor een operatie, om te controleren of alle organen nog optimaal functioneren. Dit is vooral van belang bij een zieke patiënt die aangeboden wordt voor operatie of een oudere patiënt( >7 jaar)

Urineonderzoek
Tips voor iedereen

  • Breng de urine zo snel mogelijk.

  • Lukt dat niet, bewaar de urine dan zolang in de koelkast.

Wij voeren vaak urineonderzoek uit in ons laboratiorium om verschillende redenen, bijvoorbeeld bij een vermoeden van diabetes, blaas- of nierproblemen of bij plasklachten. We controleren de urine op suiker, bloed- en/of onstekingscellen, kristallen, zuurgraad en concentratie. Eventueel kunnen er aanvullende onderzoeken plaatsvinden.

Urine opvangen bij de hond 
Probeer de plas van uw hond op te vangen in een goed schoongemaakte glazen pot met deksel of in het speciale steriele opvang-reservoir dat bij ons verkrijgbaar is.

 

Urine opvangen bij de kat
Laat uw kat plassen in een goed schoongemaakte kattenbak zonder grit en giet de plas over in een goed schoongemaakt potje. Lukt het niet? Wij verkopen ook speciale kattenbakkorrels, omdat er veel katten zijn die niet willen plassen op een kattenbak zonder grit. Als u de kat daar op laat plassen, kunt u de urine in een potje doen. Gewone kattenbakvulling is hiervoor helaas niet geschikt, omdat deze alle urine opzuigt.

Ontlastingonderzoek
Van honden en katten met diarree klachten vragen wij om ontlasting mee te nemen voor nader onderzoek. Het kan voor de dierenarts van erg veel waarde zijn om te zien ( en te ruiken) wat voor ontlasting uw huisdier produceert. Verder kunnen we op de ontlasting meerdere tests doen.

Ovassay:
Onderzoek op wormeieren en andere parasieten doen we zelf door middel den de Ovassay. De ontlasting wordt in een vloeistof opgelost die ervoor zorgt dat wormeieren en andere parasieten naar boven komen drijven, dit verhoogt de kans om deze parasieten aan te tonen. Onder de miscroscoop wordt dan gekeken of er parasieten inzitten of eventueel onverteerde delen.

Giardia test:
Giardia is een zeer kleine parasiet die bij het microscopisch onderzoek wel eens over het hoofd gezien wordt, vandaar dat we die met een speciale test aantonen. De parasiet wordt vaak aangetroffen bij jonge dieren en is ook besmettelijk voor ons.

Verder onderzoek als kweken, parvovirusonderzoek, en enzymbepalingen sturen we naar een laboratorium.